Login

#30 Ta et oppgjør med egen perfeksjonisme

Perfeksjonisme kan beskrives som denne tendensen mange av oss har til å stille urimelig høye krav eller kreve feilfrie prestasjoner fra oss selv eller andre, vi aksepterer rett og slett ikke noe annet enn det som er helt perfekt.

Dette kan jo kanskje ved første øyekast høres fint ut - problemet er bare at perfeksjonisme er noe vi aldri kan nå, og det som heller skjer er at vi bruker opp oss selv i jakten på det.

Perfeksjonisme blir et slags skjold, et tungt skjold som vi bærer rundt for å beskytte oss selv mot andres kritikk, og mot vår egen skam. Vi bærer det rundt fordi vi tenker at det beskytter selvfølelsen vår - men så er det tvert om. Mange studier viser at perfeksjonisme skader selvfølelsen vår.

Perfeksjonisme kan også hindre at vi kommer i gang med eller fullfører ting, det kan ta knekken på kreativitet, og også stjele overskudd og glede. Livet kan bli noe alvorlig man skal prestere.

Høye grader av perfeksjonisme kan gjøre oss syke - det kan gjøre oss stresset, gi oss angst eller gjøre oss utbrent.

I denne episoden går jeg igjennom hva perfeksjonisme er. Jeg går igjennom de vanligste kjennetegnene, slik at du kan reflektere rundt om du selv kjenner deg igjen i noen eller flere av disse. Jeg deler også litt av hvordan perfeksjonisme kan påvirke meg i min hverdag!

Den siste delen av episoden handler om hva du kan gjøre selv, dersom du har perfeksjonistiske trekk som du ønsker å jobbe med.

Denne deler er en kombinasjon av forskning på dette området - og mine erfaringer og tanker om hva som er nyttig 🌸

Riktig god lytt! 

 For å få tilgang til alle episodene, gå til https://www.stressportalen.no.