Login

#22 Foreldreutbrenthet. Hva er dette og hva kan vi gjøre med det?

Foreldreutbrenthet er en form for utbrenthet og utmattelse som kan oppstå som et resultat av kronisk stress i foreldrerollen. Mange undersøkelser viser at denne formen for utbrenthet øker, men nesten utelukkende i den vestlige verden. Og det er kanskje ikke så rart om vi ser på noen kravene foreldre i dagens samfunn møter.

Foreldreutbrenthet er ingen diagnose, det er en tilstand. Men tilstanden er godt beskrevet i en mengde forskning og litteratur, og identifiseres ved 4 kjernesymptomer: 

  1. Intens utmattelse i rollen som forelder. Kan være både fysisk, mental eller emosjonell utmattelse. En typisk uttalelse fra en utbrent mor eller far kan være: “Når jeg står opp om morgenen er jeg allerede utslitt bare av å tenke på hva jeg skal gjøre for og med barna mine i dag”.
  2. Emosjonell distansering fra ungene. “Jeg kjenner meg som om jeg er på autopilot når jeg er rundt ungene, jeg er følelsesmessig fjern og jeg føler meg ikke lenger knyttet til ungene mine på samme måte”.
  3. Mangel på glede og mening i rollen som foreldre. “jeg elsker ungene mine, men når jeg er sammen med dem kjenner jeg på at jeg er lei av å være forelder, jeg vil være noe annet enn en mor/far”
  4. Disse tankene og følelsene står i kontrast til hvordan man opplevde seg selv for foreldre tidligere - man er verken den forelderen man pleide å være, eller den forelderen man ønsker å være. 

I tillegg til kjernesymptomene er det vanlig med følelser av skam, skyld eller dårlig samvittighet - fordi man ikke lenger er den forelderen man innerst inne ønsker å være. 

I denne episoden dykker jeg ned i forskningen rundt foreldreutbrenthet. Jeg ser på hvor utbredt det er og hva man tenker er noen av årsakene. Videre går jeg igjennom 8 råd til deg som kjenner deg igjen, eller ønsker å støtte noen som har tegn til eller er rammet av foreldreutbrenthet.

 For å få tilgang til alle episodene, gå til https://www.stressportalen.no.