Login

Hvor lang tid tar det å bli frisk fra utbrenthet?

 

Møte med veggen

Du har kansje gått i lang tid med forskjellige symptomer på stress. Kanskje du har klart å presse deg videre i arbeid til tross for hemmende symptomer. En dag blir det for mye. Det utløses kanskje av noen søvnløse netter og en konflikt på jobben, at noen du er glad i blir syke, eller kanskje en halsbetennelse. Symptomene blir så kraftige at du ikke klarer å fortsette. Du må sykemelde deg.

Å møte veggen kan se forskjellig ut fra person til person. For noen skjer det med et smell, for andre kommer det mer snikende. Kanskje det starter med hyppige panikkanfall på jobb. Eller at man blir så svimmel at de ikke lenger kan gå. Noen sitter i møte og innser at de ikke lenger klarer å henge med nok til å forstå hva de rundt snakker om, mens andre blir så utmattet at de fysisk ikke klarer å komme seg opp av sengen. Utbrenthet kan arte seg på så mange forskjellige måter. Felles for alle er at kroppen produserer syptomer som gjør at det blir svært vanskelig, eller umulig å forsette slik man har gjort. 

 

Hva skjer etter at man har blitt utbrent?

Det første som skjer er trolig et besøk til fastlegen. Her blir du undersøkt og prøver blir tatt. Det er viktig å utelukke andre sykdommer. Når alle prøvene kommer tilbake negative får du gjerne beskjeden - det er stress - du er utbrent. Jeg har møtt mange som bekymrer seg over om det er noe annet - noe mer alvorlig som feiler dem. Det kan være vanskelig å tro at stress kan gjøre oss så syke. Men det kan det absolutt. Jeg har også møtt mennesker som med stor vilje har presset seg så langt at det har endt med hasteinnleggelse på sykehus. Kroppen stopper oss til slutt, på en eller annen måte.

 

Sykemeldt

Fra fastlegen får du med deg en sykemelding, kanskje noen råd om å ta det mest mulig med ro. Er du heldig har kommunen et kurs i stressmestring. 

De første ukene etter at man har møtt veggen er tunge for mange. Symptomenen kan føles som om de blusser opp - vit at dette er helt vanlig. Dette er fordi kroppen endelig kjenner at den kan hvile, og vil sikre seg at du blir liggende. Det er vanlig å være sengeliggende og sove de første ukene - selv om det ikke er noen fasit på hvordan dette ser ut. Etterhvert vil du begynne å kjenne litt bedring, litt mer energi, litt lette av symptomer. Men veien tilbake er enda lang for mange. 

 

Hvor lang tid tar det å bli frisk fra utbrenthet? 

Hvor lang tid det tar fra man sykemeldes til man er tilbake i jobb er det ingen fasitsvar på. Vi er forskjellige og situasjonenen vi er i er forksjellige. Tiden det tar avhenger av flere ting: 

  • Hvor du var av stress når du ble sykemeldt
  • Hvor lenge du har gått med høye stressymptomer
  • Hvilken helsetilstand du har i utgangspunktet
  • Hvor mange stressorer du klarer å fjernen fra livet ditt (noen har kanskje aleneansvar for barn eller andre ting de ikke kan ta bort)
  • Hvor god kunnskap du har om hva som bør gjøres og hva du gjør selv for å bli bedre
  • Om du klarer å skape deg en ny hverdag som du tåler på sikt

Etter de første ukene - hvor mange har behov for helt ro, anbefaler jeg å oppsøke noen som kan støtte og veilede deg igjennom prosessen. Om det er et kurs, en terapeut eller du har en fastlege som er dyktig på utbrenthet. Det er mangel på gode tilbud, og jeg har derfor laget nettkurset "Tilbake fra stress og utbrenthet" som skal ta deg igjennom denne prosessen fra A-Å. Jeg har fått svært mange gode tilbakemeldinger på kurset og kan derfor trygt anbefale dette. I kurset følger det også en samtale med meg, og det er mulig å booke flere om du ønsker dette. 

Det er ingen regel for hvor lang tid det tar før du er frisk nok til å begynne å jobbe igjen. Det kan variere fra en måned, til halvannet år. Det aller vanligste er 3-5 måneder, etterfulgt av en periode med gradvis opptrapping i jobb. Men ikke fortvil om det tar lengre tid for deg - mange opplever dette og du er ikke alene.

 

Utålmodig - "det tar så lang tid å bli frisk fra utbrenthet!"

"Burde jeg ikke vært bedre nå?", "Nei nå er jeg jo ett skritt tilbake!", "Hvor lang tid skal dette ta egentlig?" "Det tar alt for lang tid". 

Dette er kommentarer jeg hører ofte! Det er vanlig å fortivile over hvor lang tid det tar, og i tillegg svinger det, slik at det plutselig kan kjennes ut som man er flere steg tilbake. Bedringsprosessen er ikke linjær - det vil svinge i takt med dagsform og mye annet vi ikke har kontroll over. Det går ikke an å skyndte seg å bli fisk - derimot vil dette kunne gjøre at det tar lengre tid. Les gjerne også artikkelen min "flinkest til stressmestring" - om personer som gjør alt de kan for å bli raskest mulig friske, for bare å ubevisst bremse sin egen bedringsprosess. 

Det aller beste du kan gjøre når du er utålmodig er å trene på aksept, og la det få ta den tiden det tar. Vit at mange, mange andre er akkurat der du er nå - du er ikke alene.