Login

3 råd for bedre søvnkvalitet

3 råd for bedre søvn

Hva er god søvn?

Når vi tenker på hva som kjennetegner god søvn, vil mange av oss si at det handler om hvor mange timer man sover. Dette er helt riktig - hvor mange timer du sover sier mye om hvor god søvnen din er. Men det er også en annen viktig faktor, som ikke snakkes like mye om, og det er kanskje fordi den er mye mer skjult for oss. Dette handler om kvaliteten på søvnen i de timene vi sover. 

I løpet av en sovende natt går hjernen din igjennom flere søvnstadier, og det gjør den i flere søvnperioder på omtrent 90 minutter. Du har både lett og dyp søvn. I tillegg har du perioder med REM (rapid eye movement) søvn - et søvnstadie som kjennetegnes ved at vi ligger helt stille (de fleste av oss), og vi drømmer. 

Søvnforskning har vist at det er i de dype søvnstadiene at det aller meste av reparasjon og restitusjon av hjerne og kropp skjer. Mens REM søvnen har mye å si for vårt følelsesliv, sosiale fungering og kreativitet. 

En person kan ha en tilstrekkelig søvnmengde (6-9 timer) i løpet av en natt, uten at hen har god nok søvnkvalitet. 

Om du våkner uthvilt og klar for en ny dag, og har en god fysisk og mental funksjon på dagtid, har du sannsynligvis god nok søvnkvalitet (og søvnmengde). Men om du våkner opp og ikke føler deg uthvilt, eller du fungerer dårlig på dagtid, og kjenner deg trøtt (mentalt eller fysisk), så kan det være at du ikke har en god nok søvnkvalitet. 

Før du konkluderer med noe anbefaler jeg alltid å ta en prat med fastlegen. Det kan være lurt å sjekke at alt er i orden fysisk, og at du ligger innenfor referanseområder på blodprøver. Noen lider av pustestopp i løpet av natten (søvnapne) - dette kan gi samme opplevelse - man sover lenge, men blir ikke uthvilt. 

 

Øke søvnkvalitet

Når du har utelukket årsakene over kan du begynne å se på måter å øke søvnkvaliteten din. Her har jeg et par råd du kan begynne med/ vite om:

 

  • Kutt kaffe 12 timer før du skal legge deg. Kaffe kan ikke bare gjøre det vanskelig å sovne. Det hemmer dyp søvn. Koffein tar lang tid før det forsvinner fra kroppen - det kan faktisk gå opp til 24 timer før alt er borte. 
  • Legg bort sovemedisinene. Sovemedisiner av typen benzodiazepiner og benzodiazepin lignende preparater hemmer både dyp søvn og REM søvn. Du får kanskje sove, men søvnen blir ikke like restituerende.
  • Beveg deg på dagtid. Forskning har vist at bevegelse og fysisk akitivitet på dagtid øker både søvn lengde og søvnkvalitet. Man får mer dyp søvn dagen etter man har vært fysisk aktiv. Og det er ikke så mye som skal til. Bare 20 minutters rask gange har vist seg å ha god effekt på søvnen!

 

Enda bedre søvn

Ønsker du å få en bedre søvn slik at du kan fungere enda bedre i hverdagen din? Kanskje du sliter med søvnen, eller vil optimalisere en søvn som allerede er ok - da kan kurset "God søvn" være noe for deg! Les mer om kurset eller meld deg på ved å følge linken 😴